↑ Povratak na УЧЕНИЦИ

УЧЕНИК ГЕНЕРАЦИЈЕ

ШКОЛСКА 2023/2024. ГОДИНА

uceik

ЕРНАН КАДРИЈА

Нетко бјеше Кадрија Ернане

Нетко бјеше – тек ће бити НЕКО

Боже мили, чуда великога,

Јали грми, јал се земља тресе?

Јал удара море о мраморје?

Нити грми, нит се земља тресе,

Нит удара море о мраморје,

Шенлук чини Ђуро од Салаја,

Прогласио најбољега ђака

Баш Ернана од Кадрија славних!

А какав је Кадрија Ернане!

На њему је дивно одијело,

На леђима бијела кошуља,

Сва је бијела, па мало шарена.

У десници „Вукова диплома“,

Баш у десној, јер ту му је снага.

У лијевој му чак три „Доситеја“.

Један му је за крваве мејдане

Што их доби храбро борећи се

С Историјом силном немилице.

Други му је из  Енглеског красног,

Штоно га је јунак покорио

Страшним знањем тестове решивши.

А трећега „Доситеја“ стеже

Да сви виде, и младо и старо,

Кад је Ернан стони тенис игро,

Па је школи награду донио.

А колико похвалница има!

Похвалница, небројена блага!

Из Српскога, предмета најдражег!

Све из Српског и Драмске секције!

Јер Ернан је красан глумац био:

Јуначки је дједа одглумио,

Старог дједа од стотине љета

Огрнутог страшном међедином.

Ал је Ернан чудан глумац био -

Глумио је и црнога баука,

А био и ванземаљац жути.

Но је Ернан највише волио,

Сваке зиме око Светог Саве,

Разбирати лекције из Српског,

Не би ли га јунак надмудрио

У мејдану школском такмичењу,

Такмичењу школском и општинском!

Такав бјеше Кадрија Ернане

Из маленог Ђуре од Салаја!

Цијела школа њега благосиља:

„Чујеш ли нас, Ернане Кадрија!

Твоје лице свијетло на дивану,

Твоја сабља сјекла на мејдану!

Нада те се не нашло јунака!

Име ти се свуда спомињало,

Док је сунца и док је мјесеца!“

Помало је таквијех јунака,

Ка што бјеше Кадрија Ернане.

Ernan Kadrija

ШКОЛСКА 2022/2023.  ГОДИНА

Oni dolaze: Žužana Goli, OŠ „Đuro Salaj“

ШКОЛСКА 2021/2022.  ГОДИНА

uceik

СТЕФАН ПАРАЋ

Ученик генерације је Стефан Параћ!

Ова школска 2021/2022. година обележена је пандемијом (опет), ратовима, земљотресима… У ОШ „Ђуро Салај“ није дошло до неких тектонских поремећаја. Осим што се један дечак осмог разреда издвојио од осталих. По учењу. По другарству. По поштењу. По свему (мало ли је?). Стефан Параћ.

Одувек се знало да је највреднији и најодговорнији у одељењу. Показао је то на такмичењима из биологије, историје, енглеског језика и доносио дипломе са општинских, окружних такмичења, сваки пут. Учествовао је у драмској секцији и показивао завидну зрелост у тумачењима књижевних дела. Али, највише од свега: прави је друг, кажу остала деца.

Природна скромност му није дозволила да буде гласан, да се свађа, да се хвали, а имао је чиме. Каже да је обичан дечак који обожава игрице и гледање телевизије. Али, јасно је да овог „обичног“ дечака чекају велике ствари у животу, које ће он, без сумње, успети да оствари! Он, носилац таличног имена, имаће увек подршку своје основне школе, која ће будно пратити његов узбудљиви пут у одрастање и живот. Поносимо се тобом, драги Стефане!

IMG_20220529_141516

 

 

Oni dolaze: Stefan Parać, učenik generacije OŠ „Đuro Salaj“

 

 

ШКОЛСКА 2020/2021. ГОДИНА

Oni dolaze: Selmida Kadrija, učenica generacije OŠ "Đuro Salaj"

ШКОЛСКА 2019/2020. ГОДИНА

 

Oni dolaze: David Petrović Blašković, đak generacije OŠ "Đuro Salaj"

ШКОЛСКА 2018/2019. ГОДИНА

СОЊА ЕВИНГЕР

 

Еволуција Соње Евингер

Година је 2011. Наизглед стидљива, смеђокоса девојчица Соња кренула је у први разред Основне школе „Ђуро Салај“. Учитељица је убрзо проценила: „Малецка је врло бистра. Лако је савладала слова и основне рачунске операције“, каже, „а и, богами, окретна је. Прави зврк.“ Како је дете расло, све је више показивало своју праву нарав. Елоквентна и сналажљива, почела је да води битке за правду и права деце (искључиво из свог одељења), не дозвољавајући при том да је такмичења из разних предмета ометају у томе. Успешно је балансирала и жонглирала српским језиком, географијом, а биологија и историја су јој били изазов који је на републичком такмичењу савладала.
Из пуке дечије радозналости (иза крупних речи науке које је изговарала, крило се, ипак, у њој дете), а малчице и из ината, опробала се у глуми. Била је дворска дама у представама, а неустрашиви спортиста на терену.
Матура, 2019. године, око 16 часова: Директорка: „Поносни смо на њу, јер Соња је победник! Ми верујемо у њу, јер она може све! Она зна све! Она је Ђак генерације Основне школе „Ђуро Салај“!“
Матура, 2019. године, око 20 часова: Соња Евингер: „Наставнице, нисте се сликали са нас две! Није фер! Станите у средину да се
сви лепо видимо!“
(Ова мала мора постати министар, или бар мој адвокат, мислим се…)                                                                                                                                         Славица Кузман

ZOOM0277
СОЊА ЕВИНГЕР

 

ШКОЛСКА 2017/2018. ГОДИНА

uceik

ДАВИД ШИМОКОВИЋ

Давид

    Има она легенда о Давиду и Голијату. Прилично опширно је описана у Библији. Укратко: када су се војска Израелаца и њихових најљућих непријатеља Филистејаца суочиле, филистејски горостас Голијат изазвао је противнике на двобој. Једини који је имао храбрости да му се супротстави био је млади Давид, будући краљ Израела, божји изабраник. Моћни Голијат му се подсмехнуо, и не слутећи шта ће се десити. Давид је из торбице извадио – праћку! И каменом погодио чело филистејског дива, и оборио га на земљу!

     Има и она прича о Давиду Шимоковићу. Прича се у ОШ“Ђуро Салај“. Укратко: када је мали Давид кренуо у школу, сусрео се са надмоћном непријатељском војском предмета, математиком, српским, енглеским и немачким језиком, биологијом, историјом, географијом, учитељима, наставницима. Суочио се са сопственим страховима и храбро се ухватио у коштац са незнањем. Из биологије, историје и енглеског он је био надмоћан. Освајао је награде на такмичењима и показао да је бољи од других. Глумио је краљевиће и племиће у школским представама. Глумио је човека из далеке будућности. А можда и није глумио. Можда он и јесте човек будућности: паметан, вешт, досетљив, дружељубив, спреман за изазове, без имало страха. Јер он има своју праћку – знање!

      Ове две приче нису у директној вези. Повезане су само метафорично.Да бисте их схватили морате имати тајно оружје сакривено у „торбици“. Као Давид.

DSCN9231

ШКОЛСКА 2016/2017. ГОДИНА

СЛАЂАНА МАЧКОВИЋ

Прича о једној Слађани

     Ово је једна обична прича о девојчици са сасвим обичним репићем, која је своје дане проводила у малој обичној школи „Ђуро Салај“ (обично званој само „Ђуро“). Наизглед досадна прича, зар не?

       Можда би и била, да та девојчица није Слађана Мачковић! Ништа није обично када се ради о тинејџерима, посебно осмацима, а нарочито осмакињама. Ова је, наиме, посебнија од свих! Памте ходници многе дечије гласове. Чувају успомене на разне кораке који су одзвањали и уносили живот у старе зидове зграде. Али њен меки и ненаметљиви ход био је гласнији од других. Слађана је ходала храбро и самоуверено, ка циљевима. Слађана није имала препреке које није могла савладати. Тврдоглаво и упорно падала су утврђења и замкови српског језика и књижевности, чудовишта природе из биологије, хемијски елементи хемије, као и разни други „елементи“ и „немани“ свакодневног живота са којима се сваки тинејџер бори. Она је прелазила преко свега лагано, као да то није ништа. Неко непознат би се преварио и превидео ту њену снагу којом она може да освоји свет.

     Али ми знамо! И ми желимо да и други знају! Слађана Мачковић није сасвим обична девојчица са обичним репићем – она је Ученик генерације Основне школе „Ђуро Салај“!

     Кажу људи да данашња деца нису као некада. Да су лења, да не знају шта ће са собом, са својим животом. Слађана зна. И одувек је знала.

     Она ће постати Неко, јер она је посебна.

P1240379

 

ШКОЛСКА 2015/2016. ГОДИНА

ДРАГАНА КОРАЋ

ДРАГАНА КОРАЋ

„Прва међу једнакима“

И ове године наша школа испратила је у свет генерацију младих, успешних људи. Да, ми већ сада међу њима препознајемо будуће лекаре, професоре, глумце, виолончелисте, филозофе, сликаре, фудбалере, правнике… Већ сада смо поносни, а сигурни смо да ћемо у будућности имати још више разлога за то. Једнога дана говорићемо да су сви они прве кораке направили управо у нашој школи, а ево где су данас.

     Због свега овога Наставничком већу наше школе није било нимало лако да донесе ту важну одлуку – ко је први међу једнакима. У најужем избору за „Ученика генерације“ нашле су се две девојчице: Анита Недељковић и Драгана Кораћ. Ми сматрамо да су обе подједнако заслужиле ову титулу, али нијансе су одлучиле да је ове године  понесе Драгана Кораћ.

       Драгана је ово признање заслужила не само због свог успеха у школи и на такмичењима, не само због свог беспрекорног понашања, већ и због квалитета који је одликују пре свега као човека, а тек затим као ученика. Она је веома добар друг, ненаметљива, никада не истиче себе у први план, увек спремна да помогне другоме и да буде предводник своје генерације у великим и важним стварима које су радили и које ће тек радити.

       Честитамо ти, Драгана, и желимо ти пуно успеха и среће на путу који те чека и који одабереш!

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien