«

»

maj 29

Fruška gora

 

Izlet na Frušku goru učenika verske nastave

 U subotu 13. maja 2017. godine, učenici od III do VI razreda verske nastave Pravoslavnog katihizisa osnovnih škola: Jovan Mikić, Sveti Sava i Đuro Salaj iz Subotice, poklonili su se fruškogorskim svetinjama, zajedno sa svojim veroučiteljima.

Ovom prilikom obišli smo četiri manastira na Fruškoj gori: Jazak, Grgeteg, Krušedol i Veliku Remetu, gde smo primljeni sa toplom dobrodošlicom i ugošćeni blagom rečju monaha koji su nas dočekivali i ispraćali.Poseban utisak na sve ostavila je ikona Majke Božije Trojeručice u manastiru Grgeteg, gde smo imali priliku da od monahinje ovog manastira čujemo i čudesnu priču o putovanju ove ikone. Posle Grgetega, tu je i manastir Velika Remeta, koji je svojom lepotom duha i krasotom prirode koja ga okružuje opio srca svih, do te mere da nas je na kraju tek iznenadni pljusak razdvojio od njega, jer se nikom nije odlazilo sa tog svetog mesta.

Kraj ovog sunčanog subotnjeg dana dočekao nas je u centru Novog Sada, što su učenici naročito nestrpljivo iščekivali.

U Suboticu smo se vratili u kasnim večernjim satima, umornog tela ali obogaćenog duha, radosni zbog svega što smo videli i doživeli na ovom putovanju.

veroučitelj Lazar Đačić

Planinarska akcija na Fruškoj gori

U nedelju 7. maja 2017. godine, prema planu eko-planinarske sekcije, za ovu školsku godinu izvedena je završna akcija pešačenja na Fruškoj gori. Ove godine je bio i rekordan broj učesnika ( 50 učenika i nekoliko nastavnika iz naše škole). Kao i na svim dosadašnjim akcijama sa nama je bio i planinarski vodič Zoran Vukmanov. I ako nam vremenske prilike nisu bile naklonjenje svi učesnici su uspešno savladali predviđenu trasu pešačenja u dužini od 12 kilometara.

Trasa pešaćenja: Iriški venac – Novo Hopovo – Staro Hopovo – Spomenik na Iriškom vencu – Iriški venac.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien