«

»

jun 22

„Ponovo radi bioskop“

Film rađen po motivima tragedije Vilijema Šekspira „Romeo i Julija“, u čijoj realizaciji su učestvovali svi maturanti, nastavnici i zaposleni u OŠ „Đuro Salaj“ prikazan je u okviru završne svečanosti maturanata, 15. juna, na Otvorenom univerzitetu,  u 15 časova.

32243-titanic

 

Šta o filmu kaže jedna od autorki filma za sajt SUBOTICA.COM:

O filmu na SUBOTICA.INFO:

Premijera otkačenog filma Romeo i Julija

 

Reakcije naših kolega na film:

Poslanica autorima

Šta sam danas naučila?!
Svi smo svesni da živimo u dobu ekspanzije različitih tehnoloških dostignuća i da su ona, zahvaljujući jeftinoj radnoj snazi negde na Istoku, prilično dostupna svima nama. Svi smo svesni i da su naša deca konzumenti raznoraznih društvenih mreža koje, na žalost, ne mogu ni sve da pobrojim niti da ih popamtim. Svesni smo i toga da uz table često vise platna za videobim i da su računari postali deo učionica.
Nastavnici pohađaju seminare za unapređenje rada pomoću kompijuterskih sredstava, ali se u praksi znanja vrlo retko koriste, što njihovom (našom) krivicom, što zbog nedostatka realnog konteksta seminara.
Ipak, danas, po prvi put sam videla savršen, perfektan, božansvtven, duhovit i edukativan spoj pedagošknje funkcije, pop kulture, istorije filma i književnog dela. Zaista sam posetila mnogo matura i ono što me je uvek zamaralo jeste pristup svečanim događajima koji uvek liče na onaj iz filma „Tito i ja“ ili na klasične komunističke proslave dana rada i drugih prigodnih prilika. Neko nešto otpeva, neko odrecituje pesmu ili dve, onda se drži govor kojem uglavno svi štopaju vreme i samo čekaju da pojedu ono prase koje se pripremilo i zbog kojeg su, uostalom, svi i došli. Bila sam razočarana zanemarivanjem osnovne ideje mature, a to je da se naglasi da se još jedna generacija opismenila. Još jedna generacija je naučila, ne da stavi maskaru i hoda na štiklama, već da zna nešto o slovu, knjizi, datumu itd. Vrlo retko, ili bolje reći nikad nisam imala priliku da vidim da je to cilj mature.
Film „Romeo i Julija“ koji je osmislila koleginica Vanja Tomović nam je dao posebnu priliku da jedan klasičan šekspirovski siže pogledamo iz različitih filmskih perspektiva. Ideja da se dramska radnja predstavi kroz film, tačnije kroz istoriju filma je genijalna. Poznato nam je da su deca prijemčljivija za film no za knjigu, te se ovim postupkom svako dete bolje približavalo samoj radnji. Činjenica da su akteri takođe učenici dodatno produbljuje vezu sa književnim delom. Uz to, sigurna sam da mnogi od dece, pa i nas odraslih ne poznaju baš najbolje istoriju filma. Osvrtanje na velika imena u filmskoj umetnosti poput Hičkoka i Čarli Čaplina, kao i pominjanje velikih filmskih hitova poput „Kazablanke“, „Prohujalo sa vihorom“, „Titanika“, i uvođenje književnih junaka Šerloka Homsa i Poaroa Agate Kristi nam je pružilo priliku da svako od nas bude emotivno ili na bilo koji drugi način ushićen i dirnut. Osvrti na fenomene televizijskih serija (španskih, indijskih i turskih) koje prate bake, tetke i strinke je učinilo film prijemčljiv čak i za one koji ne vole toliko klasiku i uz to je postignut specifičan humoristički efekat. Poseban kvalitet daje dijalog sa Šekspirom koji iz svoje perspektive komentariše filmske žanrove i uočava sličnosti i razlike sa svojim delom, čime ujedno ističe svevremenost svog dela i insistira na neprevaziđenosti svojih drama. Šale u filmu su pre svega intelektualno motivišuće, dopadljive i duhovite. One nas teraju da povezujemo književnost, film i život. Zahtevaju od vas da ste pročitali lektiru i bili konzumenti filmske industrije. U filmu nema napornih i „dosadnih“ naracija na koje smo obično bili osuđivani u ovim prilikama. On nam govori bez patetike o đacima koji su se trudili da sa nastavinicima prirede ovako dragoceno delo. Nisu izgovorene sladunjava reči o završetku školovanja, ali je kruna završetka sasvim jasno prisutna u ovakvom projektu.
Davno se nisam toliko nasmejala pametnim komentarima i šalama, divila odličnoj glumi đaka i oduševljavala višeslojnosti nekog dela. Svaka čast autorima! Živeli i dugo nam ovako stvarali! Vi treba da držite seminare svima nama i da nas naučite ovakvom pristupu, entuzijazmu, trudu i radu!
                                                                                                                                   Vaša Isidora A. Stambolić
      E, al istorija filma kroz priču o Romeu i Juliji, fenomenalno! Ja bih se sad upisao tu da učim, samo da mi napravite tako svečan ispraćaj!  I bio bih veooooma ponosan! Al već jesam jersam bar malo bio dio te ekipe, a vi mi pokazujete toliko pažnje i ljubavi kao da sam sa vama svaki dan!
Zaista je nevjerovatno družiti se sa vama, toliko predobrih ljudi na jednom mjestu! Vjerujem da ostali đaci sad jedva čekaju da završe školu, da bi i njima napravili takav ispraćaj!
Nakon ovog filma, da sam na mjestu sadašnjih osmaka, vratio bih se u prvi razred, i opet bih učio i opet bih se mučio, samo da na kraju ponovo doživim ta jtrenutak kada me tako svečano pratite!
Pojavitise u vašem filmu ili predstavi, postalo je gotovo jednaka čast kao i nositi Karađorđevu zvijezdu sa mačevima, prvogreda!
​     ,,Đura“ treba da se prekvalifikuje u OFPS (Osnovna filmska i pozorišna škola), definitivno!

​                                                                                                                                                                          LazarĐačić

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien